ЖПМ у посети Расинском управном округу

Овога пута чланице ЖПМ посетиле су Расински управни округ. У сали Скупштине града окупили су се представници свих локалних самоуправа овог округа, као и представници НВО. Теме семинара пратиле су дискусије о положају жена у ЛСУ, локалним механизмима као и примени Закона о родној равноправности на локалном нивоу, с посебним акцентом на родно одговорно буџетирање.

Семинар су у свом уводном обраћању отворили: председавајућа координаторка ЖПМ Сандра Божић, градоначелница града Јасмина Палуровић, Њ. Е. Јан Брату у име Мисије ОЕБС у Србији, као и Ненад Гршић испред УНДП. Уз речи захвалности домаћину окупљања, говорници су изразили уверење да ће овакви догађаји допринети побољшњу разумевања проблема жена на локалном нивоу, те да ће идентични пројекти бити реализовани и у наредном периоду.

Први панел отвориле су проф. Маријана др Пајванчић, народна посланица Драгана Баришић и секретарка града Крушевца Маја Цуцкић. Говорећи о родној равноправности уопште професорка Пајванчић је истакла да је неопходно да сваки појединац допринесе унапређењу законских решења како она не би остала само „леп папир“. С друге стране истакла је да интегрисање родне перспективе у све сегменте живота иде спорије, те да је неопходно активније укључивање свих актера и у спровођењу законских решења. С овим закључком сложила се и чланица ЖПМ Драгана Баришић која је истакла да Расински округ, а посебно град Крушевац могу да се похвале успешном праксом у домену родно одговорног буџетирања. Надовезивајући се на обраћање претходних панелисткиња секретарка града Крушевца Маја Цуцкић отворила је тему о капацитетима локалних самоуправа за спровођење родно одговорне политике, истакавши потребу да се што пре уоче сви евентуални недостаци који би помогли унапређењу подзаконских и других аката; али и чињеницу да је сарадња свих актера кључ успеха.

Говорећи о локалним механизмима за родну равноправности и родно одговорно буџетирање Даница Тодоров отворила је други панел. Излагање је било окренуто ка појашњавању института родно одговорног буџетирања са истицањем свих предности које оно носи са собом (посебно анализе РОБ) уз обавезу да та решења буду имплементирана на свим нивоима. Чињенице које је изнела координаторка ЖПМ Снежана Пауновић говоре у прилог томе да 54% популације у Србији чине женe, самим тим закључила је да „ако женама припада пола Србије, треба да им припада и пола свега онога што се зове живот, ако им припада пола одговорности треба да им припада и пола бенефита“, али и да ће се на пољу родне равноправности тек отворити тема која се односи на утицај пандемије корона вируса на положај жена, које су понеле највећи терет. На самом крају другог панела обратила се начелница одељења за послове органа града Крушевца Јасна Себић говорећи о проблемима са којима се сусрећу службеници задужени за РОБ.

Последњи панел намењен теми положаја жена у локалној заједници отворила је представница удружења Романи цикна – Славица Ракић, говорећи о проблемима са којим се суочавају ромкиње у локалној заједници, али и подстицајима којима држава може да допринесе побољшању њиховог положаја. С друге стране чланица ЖПМ Ана Пешић је своје излагање базирала на искуствима рада у општини Ћићевац, истичући примере позитивне праксе којима би требало да пођу и друге локалне самоуправе. Док је Катарина Милосављевић испред Савета за родну равноправност града Крушевца сумирала све активности града Крушевца помоћу којих је положај жена на локалу побољшан у значајној мери.

Након конференције за медије председавајућа координаторка ЖПМ Сандра Божић посетила је продајни штанд Удружења жена „Јасике“ као и просторије удружења. Испред ЖПМ на семинару су учествовале: Белоица Ана, Божић Сандра, Вујадиновић Невена, Вујичић Данијела, Дачић Милица, Ђурић Невена, Ивановић Наташа, Јаковљевић Биљана, Јевтовић Вукојичић Миланка, Јовановић Наташа, Јоковић Сандра, Миљанић Ана, Николић Милица, Обрадовић Јелена, Обрадовић Милица, Пауновић Снежана, Петровић Оља, Петровић Снежана, Пешић Ана, Раденковић Мирела, Сакић Милијана, Стамболић Весна и Тодоровић Марија.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s