Састанак пројектног одбора „Јачање парламентарне демократије и инклузивног политичког развоја, трећа фаза“.

У понедељак 13. децембра, народна посланица Данјела Вујичић узела је учешће испред Женске парламентарне мреже на састанку пројектног одбора у оквиру пројекта: „Јачање парламентарне демократије и инклузивног политичког развоја, трећа фаза“. На састанку је разматрана ревизија пројектног документа којом се активности с опште подршке преусмеравају на подршку заузимања тематског приступа. С тим у вези наредне активности УНДП и Швајцарске канцеларије за сарадњу биће усмерене ка већој партиципацији грађана и цивилног сектора у представничким телима на свим нивоима, а све у циљу изградње одрживих односа између локалних скупштина, организација цивилног друштва и грађана, те обезбеђивањем широке подршке. Пакет подршке ће укључивати: стручну подршку у осмишљавању, усвајању и спровођењу стратешких докумената у борби против корупције и надзора над радом извршних власти и локалних ЈП; ширење механизама грађанских столица; унапређивање улоге локалних заштитника грађана и пружање подршке у успостављању нових омбудсманских институција; подршку за даље умрежавање чланица локалних скупштина и савета за родну равноправност; организовање различитих обука за чланове локалних скупштина, организација цивилног друштва и грађана о спровођењу и учвршћивању локалних демократских механизама; као и радионице о праћењу локалних финансија и примену антикорупционе регулативе и локалних механизама.

АКО изградимо и очувамо простор за инклузивни политички дијалог о конкретним темама у Народној скупштини и локалним скупштинама, вршећи утицај на ставове и понашање посланика/одборника и подстакнемо веће политичко учешће грађана, нарочито жена и организација цивилног друштва; и ако успоставимо системе који омогућавају јавни приступ транспарентним информацијама о активностима централне владе и локалних самоуправа и скупштина,

ТАДА ће инклузивност и транспарентност Народне скупштине и локалних скупштина и њихово реаговање на потребе грађана бити оснажено, а финансијски надзор побољшан,

ЗБОГ раста партиципације грађана и жена, унапређеног праћења расхода, политичког дијалога усмереног на проблеме, што ће довести до квалитетнијих процеса одлучивања о глобално релевантним темама.

У склопу свог излагања народна посланица Данијела Вујичић захвалила се неизмерној подршци које колеге из Швајцарске канцеларије за развој и УНДП пружају активностима ЖПМ у склопу промовисања и унапређења родне равноправности. Сумирањем активности и резултата ЖПМ у претходном периоду, госпођа Вујичић је нагласила важност локалног деловања ЖПМ које се реализује кроз посете окрузима широм Србије, а у циљу оснаживања локалних одборничких мрежа и механизама за родну равноравност. Резултат таквих активности јесте ураво и чињеница да све више жена долази на важне позиције како на републичком тако и на локалном нивоу. Из тог разлога, закључила је чланица ЖПМ, морамо остати посвећени остваривању потпуне равноправности полова у свим сегментима друштва, чему је ЖПМ утрла пут. 

„Србија је веома добар пример парламентарне праксе – међу првих 5 у Европи и првих 10 у свету по учешћу жена у парламенту.

Свим присутним учесницима на статанку су се обратили: заменик генералног секретара НСРС Бранко Маринковић, Рикард Коли директор Швајцарске канцеларије за сарадњу, Дражен Маравић и Ненад Гршић испред УНДП, председник Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Александра др Томић, Иванка Михајловић испред БФПЕ као и Немања Ненадић програмски директор Транспарентност Србија.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s