ЖЕНСКА ПАРЛАМЕНТАРНА МРЕЖА У ПОСЕТИ ЗЛАТИБОРСКОМ ОКРУГУ

ЖПМ је у сарадњи са партнерима из УНДП, ОЕБС, БФПЕ и Швајцарке канцеларије за развој и сарадњу одржала прву у низу посета окрузима Србије. У оквиру прве посете, координаторке ЖПМ и њене чланице боравиле су у Прибоју где је одржана трибина на којој су учествовали представници локалних самоуправа из Златиборског округа, али и невладине организације чији је рад усмерен ка оснаживању положаја жена.

            На самом почетку трибине присутнима су се обратиле координаторке ЖПМ Снежана Пауновић и Наташа Михаиловић Вацић, као и народна посланица Миланка Јевтовић Вукојичић која је модерирала првом дискусијом о примени Закона о родној равноправности. Добродошлицу присутнима пожелели су и председник СО Прибој Борис Мрдовић, Агнес Боденс у име Мисије ОЕБС У Србији, као и Ивица Стевановић испред Програма УН за развој у Србији (УНДП). Након уводног дела, модератор првог панела Минанка Јевтовић Вукојичић отворила је дискусију о Закону о родној равноправности. О примени самог закона као и решењима које он нуди говорили су Наташа Окиљ и Едина Реџовић испред општине Прибој. У самом излагању истакнута је важност локалних стратешких и акционих планова као кључних аката за спровођење добрих решења које нуди Закон о родној равноправности. Такође, Едина Реџовић је истакла важност чињенице да се на месту саветника председника општине Прибој налази жена, али да то није врхунац борбе да се женски глас чује, те да у наредном периоду треба радити на подстицању већег укључивања жена у доношење важних одлука на локалу.

            Након дискусије, отворен је други панел којим је модерилала народна посланица Самира Ћосовић, а који се односио на локалне механизме за родну равноправност и родно одговорно буџетирање. На самом почетку госпођа Ћосовић је упознала присутне о међународним актима које је потписала Србија, а које се тичу родне равноправности; међутим истакла је да су локални механизми ти који су задужени за пуно укључивање жена у креирање и спровођење политика на локалном нивоу. Том приликом Наташа Окиљ је с присутнима поделила искуства са локала и изазовима с којима се највећи број људи сусреће приликом остваривања основних људских права, истичући да родно одговорно буџетирање није окренуто само ка заштити жена, већ свим осетљивим групама које су на неки начин искључене из друштва. Надовезујући се на ово излагање, Салвиша Јанушевић, руководилац одељења за буџет општине Прибој, истакао је родно одговорне циљеве и индикаторе као кључне елементе ка родно одговорном буџетирању које је посвећено родно сензибилним групама (националне мењине, деца … ). Кроз конструктивну дискусију, учесници су закључили да су изнета искуства људи са локала основа која ће послужити за прикупљање информација које ће бити кључне за решавање основних проблема с којима се суочавају локалне самоуправе при креирању родно одговорног буџета.

            Трећи део отворила је народна посланица Дијана Радовић, истичући важност теме која је покренута кроз панел – Жене у локалној заједници и примена родне равноправности у пракси. Испред локалног удружења жена из Прибоја „Сачувајмо село“, Малина Станојевић је говорила о свим проблемима с којима се сусрећу жене на селу, те на који начин би локална самоуправа могла да помогне женама да се укључе у привредне токове кроз најразличитије занате. Током излагања, Малина се осврнула на досадашњи рад удружења те резултате које је постигло, истичући важност економског оснаживања жена.  С друге стране, Сања Мановић заменица председника одборничког клуба СО Прибој (испред Одбора за равноправност полова), изнела је све резултате које је општина Прибој постигла на пољу подстицања родне равноправности истичући важност пројеката као што је био „Здрава жена – срећна породица“ који је општина Прибој реализовала 2013. године. Сама тема наишла је на велико интересовање присутних што је подстакло дискусију у којој су саговорници дали конструктивне предлоге како би се у наредном периоду више пажње посветило проблемима с којима се најпре сусрећу жене у руралним подручјима.

Комплетан снимак трибине можете погледади на интернет презентацији Народне скупштине Републике Србије.

Након одржане трибине чланице Женске парламентарне мреже обишле су просторије удружења жена „Сачувајмо село“ Прибој, где су имале прилику да се упознају с активностима удружења, начином функционисања и изазовима с којима се удружење сусреће у свом раду. Представница удружења Малина Станојевић, поносни носилац титуле „Жена змај“ захвалила се на посети народних посланица удружењу жена, уз позив да у наредном периоду испрате њихове активности и својим радом допринесу на побољшању услова у којима жене на селу стварају како на територији Златиборског округа, тако и широм Србије.

Захваљујемо се свим учесницима трибине, представницима општине Прибој који су помогли реализацији читавог догађаја, као и нашим партнерима из УНДП, ОЕБС и БФПЕ на доброј сарадњи, те чланицама ЖПМ које су својим присуством увеличале овај догађај: Миланка Јевтовић Вукојичић, Дијана Радовић, Наташа Михаиловић Вацић, Снежана Пауновић, Јелена Обрадовић, Мисала Праменковић, Самира Ћосовић, Снежана Петровић, Милијана Сакић, Мирела Раденковић, Сандра Јоковић, Ана Белоица, Милица Дачић, Милица Николић и Дуња Симоновић Братић.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s