Сусрет чланица Женске парламентарне мреже са делегацијом Парламента Уједињеног Краљевства

Координаторка Женске парламентарне мреже, народна посланица Александра мр Јерков, упознала је делегацију са активностима и делокругом рада ЖПМ и том приликом истакла да је родно одговорно буџетирање у Србији, постало део Закона о буџету и Закона о буџетском систему, захваљујући ангажовању чланица те мреже. Такође, навела је да је ЖПМ постигла значајне резултате, нарочито изменом Кривичног законика, по ком сексуални деликт над малолетницима у Србији више не застарева.

Јерков је истакла да је формирање ЖПМ добар модел, који би требало да примене и друге земље у циљу оснаживања и укључивања жена у друштвени и политички живот.
У дискусији која је уследила учествовале су чланице Женске парламентарне мреже Татјана Мацура, Санда Рашковић Ивић, Дијана Вукомановић, Наташа Михаиловић Вацић и Марија Јевђић.
Народне посланице упознале су представнике делегације са радом Женске парламентарне мреже и изразиле наду да ће се закон о родној равноправности, ускоро поново наћи у скупштинској процедури. Закон о родној равноправности, између осталог, подразумева већу заступљеност жена у раду парламента, као и у извршној власти. Такође, у оквиру поменутог закона, обавиће се родна анализа сваког закона који се нађе пред народним посланицима.
Истакле су и да је заступљеност од 30 одсто жена у Народној скупштини значајна, али не и довољна да би се доносили закони који се тичу побољшања положаја жена. Зато су се сложиле у оцени да морају да бити јединствене, а њихов рад транспарентан, као и да поред различитих политичких становишта, треба да се залажу за исте циљеве, као што су здравље жена и породице, борба против насиља над женама и децом, економско оснаживање жена и веће учешће жена у политичком и јавном животу.
Чланице Женске парламентарне мреже сложиле су се да је неопходно интензивирати рад, како са државним органима, тако и са невладиним организацијама по питању трговине људима, и закључиле да је велика заинтересованост за ову тему знак да ће се залагати за стварање ефикасног законодавног оквира из ове области.
Шеф делегације, посланик Доњег дома Парламента Уједињеног Краљевства Џон Витингдејл поздравио је рад Женске парламентарне мреже и истакао да је мрежа одличан модел који би требало да примене и остале земље.

Представници делегације Парламента Уједињеног Краљевства навели су да је самит земаља Западног Балкана, који се одржава следеће године у Лондону, право место да се изнесу проблеми са којима се суочавају жене у политичком и друштвеном животу у Србији.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s