Стефана Миладиновић на скупу „Удружене: Родна равноправност у локалној заједници“

Координаторка Женске парламентарне мреже у Народној скупштини Републике Србије и народна посланица Стефана Миладиновић учествовала је на скупу „Удружене: Родна равноправност у локалној заједници“ који је одржан 07.јуна у Београду у организацији UN WOMEN у Србији. Овај догађај окупио је више од 100 одборница и одборника из југоисточне и југозападне Србије, чланице националне и покрајинске Женске парламентарне мреже и представнике локалних власти и локалних механизама за родну равноправност.Стефана Миладиновић је на отварању овог скупа истакла да жене организоване као неформалне групe у законодавним телима, које чине представнице свих политичких странака и покрета успевају да, упркос разликама, постигну консензус у вези са одређеним друштвеним питањима – промовишући другачији политички дијалог.  „Данас, вођене идејом женске солидарности и охрабрене желимо да мењамо и друштво и политику и нас”, рекла је Стефана Миладиновић.

Она је такође подсетила окупљене на резултате које је Женска парламентарна мрежа за 4 године свог постојања успела да оствари и истакла да је оснивање Женске мреже у Народној скупштини Републике Србије био кључ улазних врата не само за формирање мрежа у нашим законодавним органима, већ и за ширење идеје женске солидарности.

_MG_8333.jpg

На крају, Стефана Миладиновић је изразила веру да заједничким радом и сарадњом на свим нивоима власти жене настављају да крче пут будућим колегиницама, као што су то чиниле деценијама уназад за све нас и за друштво у целини.

Бранка Драшковић, саветница потпредседнице Владе Републике Србије и председнице Координационог тела за родну равноправност, истакла је да се свака држава која за циљ има економски и друштвени просперитет, залаже за оснаживање жена и њихово укључивање у политички, економски и друштвени живот.

Подршку успостављању законског и институционалног оквира за унапређење родне равноправности деценију уназад пружају и Европска унија (ЕУ) и Влада Швајцарске кроз Европски ПРОГРЕС и друге развојне програме који су му претходили, а како је Приска Депнеринг, заменица директорке Швајцарске канцеларије за сарадњу оценила, остварен је значајан напредак и позитивне промене. Наиме, проценат заступљености одборница у локалним скупштинама је између 20-25%, све 34 локалне самоуправе укључене у реализацију Европског ПРОГРЕСа имају локалне механизме за родну равноправност, 30 општина је усвојило Европску повељу о једнакости мушкараца и жена, а већина има локалне акционе планове.

Истичући значај овог догађаја који показује да жене ако су добро организоване, заједничким радом могу значајно да допринесу родној равноправности, заменица директорке Швајцарске канцеларије за сарадњу је рекла да Влада Швајцарске остаје посвећена подршци унапређењу родне равноправности јер то значи корак напред ка стварању друштва које пружа једнаке могуц́ности за све и које је социјално и економски просперитетно.

„Родна равноправност је једна од европских вредности и основно право, и зато Европска унија подржава велики број пројеката који за циљ имају унапређење родне равноправности”, рекла је Ана Миленић, контакт особа за родну равноправност Делегације ЕУ у Србији и најавила да ће ЕУ наставити да подржава оснаживање жена у локалним заједницама.

Европска унија и Влада Швајцарске су преко развојног програма Европски ПРОГРЕС подржале и економско оснаживање жена, женско предузетништво, као и остваривање људских права, побољшање здравствене заштите жена, а подржано је и 18 пројеката у општинама на југоистоку и југозападу Србије  које спроводе локални механизми за родну равноправност како би унапредили друштвени и економски положај жена.

„Ми нисмо само причали о родној равноправности, већ смо је имплементирали на свим нивоима друштва и влада, невладиних организација, посебно оних које промовишу права Рома и Ромкиња  и жена”, рекао је Грем Тиндал, менаџер програма Европски ПРОГРЕС и додао да су родна равноправност и економско оснаживање рањивих основни елементи рада Канцеларије Уједнињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у Србији која спроводи овај развојни програм.

UN WOMEN, Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији је такође уз финансијску подршку Европске уније и Владе Швајцарске, кроз програм Европски ПРОГРЕС, спровела низ активности на јачању капацитета одборница у 10 општина у Србији .

Милана Рикановић, шефица Канцеларије UN WOMEN у Србији, је истакла да наше потребе нису исте, и начин на који планирамо најчешће има различите ефекте на грађане и грађанке, и неће сви имати једнаке користи од наших политика али и улагања. „Ефекти нашег рада се највише виде на локалу стога је важно подржати локалне политике родне равноравности“, рекла је Рикановић.

Представницама и представницима женских одборничких мрежа и локалних механизама за родну равноправност  уручене су плакете за подршку политикама родне равноправности и унапређење положаја жена на локалном нивоу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s