Oдржан радни састанак Женске парламентарне мрежа и представника пројекта Универзитета у Мелбурну и UN Women Србија

На радном састанку Женске парламентарне мреже, одржаном 15. маја, студенткиња истраживачица Гордана Суботић из Школе друштвених и политичких наука, Универзитета у Мелбурну, представила је истраживање које се бави женама у политици и прати начине на које политичарке управљају својим националним и феминистичким идентитетима у заговарању и подизању родних питања у Србији на политички ниво.

Методологија истраживања захтева присуство студенткиње истраживачице у свакодневном раду, чији циљ јесте да забележи свакодневне борбе жена на позицијама у доношењу одлука у њиховом природном радном окружењу. Суботић је истакла да ово истраживање омогућава женама да на основу својих искустава, као политичке актерке, а не пасивни субјекти политике, изнесу везу имеђу родног и националног идентитета.

У наставку састанка, представница UN Women агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији, истакла је да се уз финансијску подршку Европске уније и Владе Швајцарске кроз програм Европски ПРОГРЕС, од септембра 2016. до јуна 2017. године спроводе активности у општинама на југоистоку и југозападу Србије, са циљем побољшања и унапређења капацитета и утицаја одборница у скупштинама општина. У оквиру подршке подржано је 18 пројеката и спроведен низ активности као што су: основано је десет женских одборничких мрежа које су започеле реализовање годишњег плана активности и имплементацију својих иницијатива на локалном нивоу, одржана је обука за одборнице и одборнике из 34 општине са циљем повећања разумевања значаја родне равноправности и процеса увођења родне перспективе у локалне политике, као и четири прилагођене обуке за чланице локалних женских одборничких мрежа на одабране теме: заговарање за родно осетљиве политике и родно одговорно буџетирање.

На крају састанка закључено је да су пројекти оваквог типа добар начин да се пробуди свест о родној равноправности у друштву. Састанку је присуствовала представница мисије ОЕБС и дугогодишња сарадница Женске парламентарне мреже Наташа Шакота са којом су договаране даље активности.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s