О правима жена у Србији се мора говорити сваког дана

Међународни дан жена, 8. март, прилика је да се подсетимо свих жена које су оставиле дубок траг у нашој историји, али и да пошаљемо поруку да се о правима жена у Србији мора говорити сваког дана, а не само на данашњи дан.

Положај жена у Србији побољшан је, али и даље немамо једнака права као мушкарци. Зато је неопходно истрајати у тој борби. Усвајањем родно одговорних јавних политика, држава има водећу улогу у стварању услова за родну равноправност.

Наш заједнички циљ мора да буде стварање услова у којима ће једино мерило успеха бити – рад и постигнути резултати, а не чињеница да ли сте мушкарац или жена.

Народна скупштина Републике Србије препознала је потребу за јачањем родне равноправности и снажно подржала рад Женске парламентарне мреже, која окупља посланице свих странака. Изгласали смо Закон о спречавању насиља у породици и увели родно одговорно буџетирање са циљем економског оснаживања жена.

У Србији је запослено 40 одсто жена, 26 одсто жена су предузетнице, 15 одсто жена самостално обавља посао, само 8 одсто жена су председнице општина или градоначелнице, око 15 одсто жена учествује у извршној власти и за исти посао нису једнако плаћене као мушкарци.

Избори за председника Србије прилика су да кандидати дају одговоре шта ће учинити да ови проценти буду већи. То чека 51,7 одсто грађана наше земље, односно – жене Србије.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s