Завршен пројекат „Увођење родно сензитивног управљања привредом на локалном нивоу заједничким деловањем Женске парламентарне мреже и Удружења пословних жена“

У Дому Народне скупштине одржана је завршна конференција поводом пројекта „Увођење родно сензитивног управљања привредом на локалном нивоу заједничким деловањем Женске парламентарне мреже и Удружења пословних жена“, који је спроведен уз подршку Амбасаде Канаде у Београду.

Циљ пројекта, спроведеног у Краљеву, Зрењанину и Врању био је развијање различитих буџетских иницијатива локалних самоуправа за доделу средстава за стимулисање женског предузетништва, што води ка локалном економском развоју, кроз имплементацију родно одговорног буџетирања.

Конференцији су, поред представница Женске парламентарне мреже, Удружења пословних жена Србије и амбасадора Канаде у Београду, Њ.Е. Филипа Херберта Пинингтона, присуствовале и представнице локалних самоуправа и удружења предузетница градова Зрењанина, Врања и Краљева.

Председница Удружења пословних жена Србије Сања Поповић Пантић захвалила се свим учесницима на успешно спроведеном пројекту, који се пре свега односио на јавно заговарање, уз напомену да је од великог значаја била сарадња са Женском парламентарном мрежом, као кључном институцијом у овом процесу. Додала је да се овим пројектом у великој мери пробудила свест о вођењу родно сензитивних политика и подстицању женског предузетништва на локалном нивоу. Закључила је да је пројекaт имао за циљ да се у овим градовима спроведе једна од три мере подршке, а које се односе на покретање родне статистике приликом прикупљања података о локалним малим и средњим предузећима, оснивање Фонда за подршку женском предузетништву и самозапошљавању жена и учешће предузетница у ланцу добављача, што је, након одржаних семинара, почело да даје добре резултате.

Амбасадор Пенингтон је у кратком излагању изразио велико задовољство због резултата спроведеног пројекта и нагласио да ће Канада, као држава којој је један од основних циљева унапређење права жена и девојака, њихово оснаживање и једнако учешће у политичком одлучивању, наставити да подржава овакве пројекте у Србији, који су од заједничког интереса за обе земље.

Координаторка Женске парламентарне мреже Марија Обрадовић нагласила је да је процес оснаживања жена у Србији дугорочан, али да досадашњи рад свих актера у њему даје видљиве резултате. Како је истакла, овај пројект представља само један од почетних корака у борби за оснаживање жена у Србији, али је био изузетно значајан за повезивање и удруживање локалних предузетница и представница локалних институција.

Чланица Мреже Александра Томић, која је представљала Мрежу на конференцији у Врању, истакла је да је Србија једна од ретких држава која је од прошле године успела успешно да имплементира концепт родно одговорног буџетирања, због чега је 2016. година и била година предузетништва. Томић је додала да је усвајањем амандмана приликом доношења буџета за 2017. годину, којима је пружена подршка научницама у Србији, идеја о родно сензитивном буџетирању наставила да се спроводи.

Надовезујући се на тему родно одговорног буџетирања, представница Мреже на конференцији у Зрењанину Дубравка Филиповски истакла је да је од великог значаја била подршка свих државних институција у овом процесу, посебно Министарства финансија које је од увођења програмског буџета, кренуло са процесом едукације и имплементације на локалном нивоу.

Кроз дискусију су, између осталог, представљени и резултати одржаних конференција у овим градовима, при чему је посебно истакнуто умрежавање локалних предузетница и увођење родно одговорног буџетирања за 2017. годину у Зрењанину, увођење подстицајних мера за самозапошљавање кроз Локални акциони план и оснивање Удружења жена предузетника у Краљеву, које се очекује у марту ове године, као и одржавање Сајма жена предузетница током ове године, а када је реч о Врању, иницирање већег укључивања жена у локалне политике, што је подржано од стране локалне власти.

На крају Конференције закључено је да је процес оснаживања жена у Србији дугорочан, али да су за кратко време остварени значајни резултати, као и то да су пројекти оваквог типа, попут континуираних едукативних тренинга, добар начин да се пробуди свест о родној равноправности у друштву.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s