Четири године активности и резултата ЖПМ Србије

Женска парламентарна мрежа Србије формирана је у Народној скупштини Републике Србије пре четири године, 14. фебруара 2013. године, први пут у историји Парламента Србије, после увођења квота система на парламентарним изборима одржаним 6. маја 2012.године.На тим изборима је најмање сваки трећи кандидат на посланичким листама требало да буде мање заступљени пол, односно жена. Тада су изабране 84 жене од 250 народних посланика.

Женску парламентарну мрежу Србије чине народне посланице окупљене око пет циљева: здравље жена и породице, борба против насиља над женама и децом, економско оснаживање жена, образовање жена и промоција женског знања, као и веће учешће жена у политичком и јавном животу.

За четири године активног рада Женска парламентарна мрежа Србије је, у сарадњи са Координационим телом за родну равноправност Владе Републике Србије, Канцеларијом повереника за равноправност, цивилним сектором, међународним организацијама, у Србији постигла значајне резултате, од којих издвајамо: измену Кривичног закона у сарадњи са Инцест траума центром, по којој сексуални деликт над малолетницима у Србији више не застарева; увођење више садржаја у уџбенике за основну и средњу школу који говоре о сексуалном злостављању, односно како препознати и пружити отпор; усвајање Закона о спречавању насиља над женама и у породици, који ступа на снагу 1. јула ове године;заједничким радом са Министарством финансија, цивилним и међународним организацијама у Србији увеле смо родно одговорно буџетирање, као део Закона о буџету, са циљем праведније расподеле постојећих буџетских средстава за потребе мушкарца и жена, као крајњих корисника; покретање и организација четири националне конференције које једном годишње окупљају одборнице свих градова и општина Србије, где учествује око 1000 одборница са циљем њиховог оснаживања и умрежавања. Резултат ових конференција су 53 формиране одборничке мреже широм Србије; ЖПМ Србије је иницирала и регионално умрежавање парламентарки југоисточне Европе, на међународној конференцији одржаној у Београду 2-3. марта 2015. године, са циљем заједничке сарадње у области родне равноправности.

Приоритети рада ЖПМ у наредном периоду биће доношење нових закона и надзор над спровођењем актуелних законских решења, ширење свести о женској солидарности, афирмација родне равноправности на свим нивоима одлучивања, залагање за учешће 50 одсто жена у извршној власти, једнаку плату мушкараца и жена за исти посао, активније ангажовање жена у локалним политикама, као и већа медијска видљивост Женске парламентарне мреже са циљем стварања бољих услова живота и рада 51,7 одсто жена, колико нас има у становништву Србије.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s