За више жена у извршној власти

Чланице Женске парламентарне мреже републичког и војвођанског парламента данас су најавиле да ће им у наредној години приоритет бити да у извршној власти буде већи број жена него до сада, као и да њихов положај у политичким странкама буде бољи, саопштено је данас након састанка у Новом Саду.

Координаторка Женске парламентарне мреже Марија Обрадовић истакла је као охрабрује податке да је у републичком парламенту међу 250 посланика 85 жена, као и да су на челу девет од 20 скупштинских одбора жене.
Она је оценила да је Женска парламентарна мрежа омогућила да се женски глас и предлози гласније чују и подсетила да су борба против насиља, родно буџетирање, самохрано родитељство само неке од области којима су се чланице мреже бавиле.

Посланица Скупштине Србије Дубравка Филиповски подсетила је да је један од великих успеха Мреже укидање застаревања кривичног дела сексуалног злостављања.

Као успех Женске парламентарне мреже оцењено је и то што ће буџет за 2017. годину бити родно одговоран, па ће више новца бити намењено за финансирање активности у којима су жене бројније него што је то био случај претходних година.

Како се наводи, у пракси је заживела и иницијатива да у уџбеницима за основне и средње школе од ове школске године има више садржаја који едукују ђаке да препознају сексуално злостављање и начине како да му се одупру.

Покрајинске посланице су истакле да је важно да женски парламентаризам заживи и на локалном нивоу, као и да ће своју мрежу одборница већ у уторак добити Скупштина Општине Инђија.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s