Подршка женском предузетништву

У организацији Удружења пословних жена Србије и Женске парламентарне мреже, у Краљеву је данас одржана едукација чије су теме биле покретање родне статистике приликом прикупљања података о локалним малим и микро предузећима, оснивање Фонда за подршку женском предузетништву и самозапошљавање жена, као и учешће предузетница у ланцима добављача.

Пројекат „Увођење родно сензитивног управљања привредном на локалном нивоу“ реализује се уз помоћ канадске амбасаде, а Краљево је први од три града у Србији у којем се овакве радионице реализују, а чији је крајњи циљ стварање нови радних места за жене у граду на Ибру, Врању и Зрењанину.
Едукација је намењена одборницама и одборницима у локалним скупштинама заинтересованим за активности Женске парламентарне мреже, а општине и градови учесници пројекта одабрани су по критеријуму напретка у реализацији различитих родно сензитивних иницијатива, нивоу развијености женског предузетништва, као и капацитетима локалних самопурава да спроведу најмање једну од укупно три дефинисане мере подршке.

1972
Поздрављајући учеснике скупа, Марија Обрадовић, координаторка Женске парламентарне мреже истакла је колико је важно да локални буџети буду родно сензитивни, наводећи да је сада најважније да у републичком буџету за наредну годину буду усвојени индикатори који ће показати колико новца из буџета на свим нивоима одлази мушкарцима, а колико женама.
– Неопходно је да посланице из републичког парламента и одборнице из локалних скупштина буду много гласније него до сада и да траже да више новца из буџета буде опредељено за жене предузетнице, жене у науци, жене које се баве пољопривредом – рекла је Обрадовић, појашњавајући да то не значи издвајање више новца него до сада, већ правилнију расподелу постојећих средстава.
Лидија Павловић, председница Родног савета за равноправност оценила је да је данашња едукација изузетно важна за женску одборничку мрежу, која је у Краљеву, основана пре нешто више од месец дана, како би се одборнице упознале са значајем родног буџетирања и својом улогом у локалним парламентима.

1969
– Наредне године радићемо на пројекту који ће бити везан за економско оснаживање жена, организоваћемо едукације за жене предузетнице и жене са села, умрежити их, сазнати њихове проблеме и наше могућности да се за решавање тих проблема изборимо на локалном нивоу – најавила је Павловић.
Очекивани резултати овог пројекта су увођење родне иницијативе за подршку жесном предузетништву на нивоу локалних самоуправа.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s